Lunchbox

Matlåda, lunchbox eller matsäck?
Matlåda, lunchbox eller matsäck?

Lunchbox, lunchlåda, matlåda, matsäck eller till och med bento – kärt har har många namn. En lunchbox är helt sonika den låda du använder för att ta med dig mat till arbete, jobb eller äventyr.

Givetvis kan man använda i princip vilken låda som helst för ändamålet men det är inte alltid det blir så bra. Dels är inte all material lämpliga för att förvara livsmedel i, och dels så är det stor risk att det blir en enda röra av det hela.

Att investera någon hundralapp i en ordentlig matlåda kan göra ditt liv både trevligare och hälsosammare. Dessutom så finns det pengar att tjäna, så du kan även bi rikare på köpet.

Förslag på lämplig Matlåda.

Några vanliga skäl till att man tar med sig matlåda kan vara:

  • Ekonomiska skäl – Man anser att alternativ mat som serveras är för kostsam.
  • Hälsoskäl – Man anser att mat som serveras är för ohälsosam, har matallergi eller följer en särskild diet.
  • Smakskäl – Matlådan kan man fylla själv med mat som man vet att man tycker om och som mättar.
  • Brist på alternativ – Det serveras ingen mat alls på platsen.
  • Miljöskäl – Istället för att köpa färdigmat som ofta kommer i olika engångs förpackningar och har ofta fraktats en lång väg.

Lunchbox i olika länder

Sverige

Nu för tiden är det vanligt med matlåda på arbetsplatser. Studier som Lunchfrämjandet genomförde 2005 visar att 35 procent av de anställda har matlåda till lunch tre eller fler dagar i veckan, 38 procent av kvinnorna och 32 procent av männen. Vissa fyller matlådan med matrester från gårdagens middag. Andra tillagar hela veckans matlådor under helgen och fryser in.

Danmark och Norge

I Danmark och Norge består en typisk matlåda ofta av smörgåsar med pålägg.

Japan

En japansk lunchbox kallas för Bento, och innehåller traditionellt ris, kött eller fisk samt syltade, kokta eller stekta grönsaker som tilltugg. Bentolådor kan bestå av allt från billigt engångsmaterial till lackade lådor. Japanska matlådor innehåller i princip alltid en umeboshi (en plommonfrukt) som dekoration ovanpå riset. Umeboshi anses ha en konserverande verkan, enligt husmorsdevisen ”ett litet plommon i matlådan håller innehållet fräscht hela dagen”.

Sök bland våra Matlådor/Lunchboxar.

Matlåda | Lunchbox
Matlåda | Lunchbox

Tips:

På köket.se hittar du massor av recept lämpliga för matlådan.
Besök sidan
här.

Leave a comment
Håll dig uppdaterad
Registrera dig nu för att få uppdateringar om kampanjer och rabattkuponger.

Shopping cart

×